Polska smakuje

Karp zatorski pieczony z kiełbasą lisiecką i pieczarkami

Chrupiący karp z dodatkiem aromatycznej kiełbasy lisieckiej skropiony białym winem. Zobacz, jak go przygotować!

1 cały karp zatorski
100 g kiełbasy lisieckiej
8 średnich pieczarek
50 g masła
50 ml białego wina
kilka łyżek bułki tartej
szczypta suszonego tymianku
szczypta suszonego rozmarynu
kilka gałązek natki pietruszki

Karpia oczyść, umyj i osusz. Natnij od grzbietu co 1 cm. Przypraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i rozmarynem. Pieczarki oczyść i pokrój w cząstki. Podsmaż na maśle na złoty kolor. Dopraw. Wymieszaj z posiekaną drobno natką pietruszki. Nafaszeruj karpia. Ułóż rybę na blasze. Skrop białym winem. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut. W tym czasie pokrój kiełbasę lisiecką na cienkie plasterki i podsmażaj przez kilka minut na patelni. Odłóż na bok. Na patelni upraż bułkę tartą ze szczyptą tymianku. Dodaj masło i wymieszaj. Na podpieczonego karpia wyłóż smażoną kiełbasę lisiecką, starając się „wcisnąć” plasterki w rozcięcia. Wierzch posyp prażoną bułką. Wstaw jeszcze karpia na 10 minut do piekarnika, żeby smaki się połączyły i całość dobrze upiekła. Po kilku minutach chrupiący karp jest gotowy!

Partner medialny: Patron medialny: