Polska smakuje

Przepisy Ewy Olejniczak

Opiekany karp Zatorski i postna kapusta z fasolą to tradycyjne wigilijne dania. Zobacz, jak przygotować je inaczej niż zawsze.

Opiekany i marynowany w occie karp Zatorski z suszoną śliwką szydłowską i jabłkami łąckimi

1 kg karpia Zatorskiego
sól, pieprz
mąka
olej do smażenia
Zalewa:
150g śliwki szydłowskiej suszonej
3 jabłka łąckie
0,5l octu
2,5 l wody
5 liści laurowych
1 łyżka gorczycy
1 cebula cukier i sól do smaku

Karpia oczyścić, wyfiletować i pokroić. Następnie doprawić i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Z wody, octu, liścia laurowego, gorczycy i cebuli gotujemy zalewę. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Po zdjęciu z ognia wrzucić jabłka i śliwki. Karpia układamy w słoju i zalewamy stopniowo zalewą z owocami tak, aby naprzemiennie były kawałki ryby i owoce z cebulą. Pozostawić przynajmniej na dobę w lodówce.

Kapusta postna z fasolą wrzawską, olejem rydzowym, miodem Drahimskim i suszoną śliwką szydłowską.

1,5 kg kapusty kiszonej
300 g fasoli wrzawskiej
Olej rydzowy
2 cebule białe
liść laurowy
Miód Drahimski
150 suszonej śliwki szydłowskiej
Sól

Fasolę namoczyć 24 godziny przed użyciem. Ugotować w osolonej wodzie. Kapustę umyć i pokroić, cebule obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, a następnie wszystkie pozostałe składniki.

Na koniec gotowania kapusty dodać fasolę i dokładnie wymieszać.

Partner medialny: Patron medialny: