Polska smakuje

zobacz

Poznaj Dobrą Żywność (4)

Poznaj Dobrą Żywność (4)

Dokonując codziennych wyborów artykułów spożywczych dla siebie i swojej rodziny kierujmy się znakiem jakości – Poznaj Dobrą Żywność.

Poznaj Dobrą Żywność (3)

Poznaj Dobrą Żywność (3)

Owoce dojrzewające w polskich sadach, aromatyczne miody, dobrane z największą starannością warzywa oraz wysokiej jakości wędliny i sery – to tylko nieliczne z całej gamy produktów ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność.

Poznaj Dobrą Żywność (2)

Poznaj Dobrą Żywność (2)

Jeśli cenisz jakość i niepowtarzalne walory produktów – Poznaj Dobrą Żywność.

Poznaj Dobrą Żywność (1)

Poznaj Dobrą Żywność (1)

Program Poznaj Dobrą Żywność realizuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Żywność regionalna – miód pitny

Żywność regionalna – miód pitny

Miód pitny, to najprawdopodobniej pierwszy napój alkoholowy. Piło się go w strefie geograficznej, w której nie rosną winogrona. Miody do tego napitku muszą być aromatyczne. Jak np. miód lipowy, gryczany i wrzosowy.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – jabłka łąckie

Żywność regionalna – jabłka łąckie

Pierwsza wzmianka o sadach łąckich pochodzi z 12 wieku. Ich kwitnienie zależy od pogody. Wyrazisty smak jabłko zawdzięcza specyfice Kotliny Łąckiej.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – chleb prądnicki

Żywność regionalna – chleb prądnicki

Na początku chleb, zwany prądnickim wypiekany był wyłącznie w domu. Tajemnica jego smaku tkwi w specjalnej recepturze kwasu żytniego, który musi fermentować ponad dobę.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – suska sechlońska

Żywność regionalna – suska sechlońska

Śliwy ze śliwką suską zostały wg legendy zasadzone przez św. Kingę. Owoce śliwy szybko się psują, więc aby zakonserwować je na zimę, należy je ususzyć. Śliwki do suszenia musza być dojrzale i zdrowe.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – miód

Żywność regionalna – miód

Miód to nie tylko produkt będący podstawą wielu polskich potraw. Dzięki swoim leczniczym właściwościom sprawdza się doskonale podczas jesiennej i zimowej aury, aby uchronić przed chorobą.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – olej rydzowy

Żywność regionalna – olej rydzowy

Lnianka, inaczej rydz jest rośliną znaną od 3000 lat. Olej wytwarzany jest z odpowiednio przygotowanych nasion pod naciskiem 300 atmosfer.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

zobacz

Poznaj Dobrą Żywność (4)

Poznaj Dobrą Żywność (4)

Poznaj Dobrą Żywność (3)

Poznaj Dobrą Żywność (3)

Poznaj Dobrą Żywność (2)

Poznaj Dobrą Żywność (2)

POKAŻ WIĘCEJ

Wielki Test 2016

Runda 6 – Finał

Runda 6 – Finał

Runda 5

Runda 5

Runda 4

Runda 4

POKAŻ WIĘCEJ

extra

Bez czego nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu?

Bez czego nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu?

Wigilijne przysmaki regionalne

Wigilijne przysmaki regionalne

W zdrowym ciele zdrowy duch

W zdrowym ciele zdrowy duch

POKAŻ WIĘCEJ

Dzień dobry w sobotę

24.12.2016

24.12.2016

17.12.2016

17.12.2016

10.12.2016

10.12.2016

POKAŻ WIĘCEJ

Magazyn rolniczy

14.12.2016, 12:30

14.12.2016, 12:30

23.11.2016, 12:30

23.11.2016, 12:30

22.11.2016, 12:35

22.11.2016, 12:35

POKAŻ WIĘCEJ
Partner medialny: Patron medialny: