Polska smakuje

Dzień dobry w sobotę

24.12.2016

Odwiedziny w zatorskiej "Dolinie Karpia". Hodowany tutaj karp zarejestrowany został przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Rybę można jeść przez cały rok, jednak to właśnie w Wigilię ma ona swoje święto. Jak najlepiej przygotować karpia?

24.12.2016

Odwiedziny w zatorskiej "Dolinie Karpia". Hodowany tutaj karp zarejestrowany został przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Rybę można jeść przez cały rok, jednak to właśnie w Wigilię ma ona swoje święto. Jak najlepiej przygotować karpia?

17.12.2016

Dzień warto rozpocząć świeżym, pachnącym chlebem. Z jakiej mąki jest najzdrowszy, który warto kupować, a może warto zacząć wypiekać go samemu? Dziś w sobotniej kuchni królują potrawy z chlebem w roli głównej. Poza tym w programie m.in.: w jaki sposób wykorzystać środki na modernizację gospodarstw wiejskich i wizyta u Mieczysława Jureckiego, gitarzysty „Budki Suflera”.

17.12.2016

Dzień warto rozpocząć świeżym, pachnącym chlebem. Z jakiej mąki jest najzdrowszy, który warto kupować, a może warto zacząć wypiekać go samemu? Dziś w sobotniej kuchni królują potrawy z chlebem w roli głównej. Poza tym w programie m.in.: w jaki sposób wykorzystać środki na modernizację gospodarstw wiejskich i wizyta u Mieczysława Jureckiego, gitarzysty „Budki Suflera”.

10.12.2016

W programie o działaniach w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju realizowanej przez Lokalne Grupy Działania. „Cebularz lubelski”, „jabłka grójeckie” to produkty z certyfikatami Chronionego Oznaczenia Geograficznego. W kuchni – dania jednogarnkowe, czyli jak nie marnować żywności.

10.12.2016

W programie o działaniach w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju realizowanej przez Lokalne Grupy Działania. „Cebularz lubelski”, „jabłka grójeckie” to produkty z certyfikatami Chronionego Oznaczenia Geograficznego. W kuchni – dania jednogarnkowe, czyli jak nie marnować żywności.

03.12.2016

Dziś w programie o pomocy, jaką mogą dostać rolnicy dotknięci klęskami żywiołowymi, o Systemie Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt. Poza tym gospodarstwo Czesława Langa, a w kuchni produkty zbożowe.

03.12.2016

Dziś w programie o pomocy, jaką mogą dostać rolnicy dotknięci klęskami żywiołowymi, o Systemie Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt. Poza tym gospodarstwo Czesława Langa, a w kuchni produkty zbożowe.

26.11.2016

26.11.2016

19.11.2016

W programie o premiach na rozpoczęcie działalności pozarolniczej. Na co można przeznaczyć te środki? Poza tym rozmowa o rolnictwie ekologicznym, zdrowych daniach z nabiału i Królowej Mleka – jakie są jej zadania?

19.11.2016

W programie o premiach na rozpoczęcie działalności pozarolniczej. Na co można przeznaczyć te środki? Poza tym rozmowa o rolnictwie ekologicznym, zdrowych daniach z nabiału i Królowej Mleka – jakie są jej zadania?

12.11.2016

W programie odwiedzimy Bartnika Sądeckiego, gdzie zgłębimy tajniki życia pszczół i sposoby walki o ich zdrowie oraz życie. Pszczoły są nieodłączną częścią potrzebną do odpowiedniego funkcjonowania ekosystemu, a w ostatnich latach ich populacja drastycznie spadła. Jak radzą sobie z tym pszczelarze i jak są wspierani przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi? Odwiedzimy również Rudiego Schubertha w jego kaszubskim domu, gdzie opowie o działalności agroturystycznej.

12.11.2016

W programie odwiedzimy Bartnika Sądeckiego, gdzie zgłębimy tajniki życia pszczół i sposoby walki o ich zdrowie oraz życie. Pszczoły są nieodłączną częścią potrzebną do odpowiedniego funkcjonowania ekosystemu, a w ostatnich latach ich populacja drastycznie spadła. Jak radzą sobie z tym pszczelarze i jak są wspierani przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi? Odwiedzimy również Rudiego Schubertha w jego kaszubskim domu, gdzie opowie o działalności agroturystycznej.

05.11.2016

Poznaj Dobrą Żywność – to program, który funkcjonuje od 2004 roku. Wyróżnienie to otrzymało 1450 produktów wytwarzanych przez 176 producentów. To produkty rozpoznawalne, o stałej jakości i walorach smakowych. Poza tym w programie, jakie pieniądze z PROW można otrzymać na restrukturyzację małych gospodarstw? Odwiedzamy też artystów z zespołu piosenki kabaretowej Trzeci Oddech Kaczuchy. W kuchni parzymy herbaty.

05.11.2016

Poznaj Dobrą Żywność – to program, który funkcjonuje od 2004 roku. Wyróżnienie to otrzymało 1450 produktów wytwarzanych przez 176 producentów. To produkty rozpoznawalne, o stałej jakości i walorach smakowych. Poza tym w programie, jakie pieniądze z PROW można otrzymać na restrukturyzację małych gospodarstw? Odwiedzamy też artystów z zespołu piosenki kabaretowej Trzeci Oddech Kaczuchy. W kuchni parzymy herbaty.

29.10.2016

Listopad to miesiąc, w którym najczęściej kupujemy chryzantemy. Ale pomysłów na wykorzystanie tych kwiatów jest bardzo wiele, dlatego warto kupować je przez cały rok. Ze względu na gamę gatunkową i kolorystyczną chryzantemy mogą być ozdobą domów, tarasów i… bukietów ślubnych. Warto przełamać listopadowy stereotyp. Poza tym w programie m.in. Jabłka. A jeśli jabłka, to tylko polskie. Najlepsze na świecie są te ze znaczkiem „Poznaj zdrową żywność”. Co z nich można zrobić?

29.10.2016

Listopad to miesiąc, w którym najczęściej kupujemy chryzantemy. Ale pomysłów na wykorzystanie tych kwiatów jest bardzo wiele, dlatego warto kupować je przez cały rok. Ze względu na gamę gatunkową i kolorystyczną chryzantemy mogą być ozdobą domów, tarasów i… bukietów ślubnych. Warto przełamać listopadowy stereotyp. Poza tym w programie m.in. Jabłka. A jeśli jabłka, to tylko polskie. Najlepsze na świecie są te ze znaczkiem „Poznaj zdrową żywność”. Co z nich można zrobić?

22.10.2016

W programie mówimy jakie niecodzienne potrawy można przygotować z drobiu. W końcu polskie drobiarstwo jest liderem w Europie, ponad 40% produkcji trafia na eksport. Opowiadamy również o produktach oznakowanych jako logo programu PDŻ (Poznaj Dobrą Żywność), które otrzymują specjalne certyfikaty ponieważ spełniają warunki wysokiej jakości, a także o środkach dla rolników, którzy chcą się zająć przetwórstwem i marketingiem produktów rolnych.

22.10.2016

W programie mówimy jakie niecodzienne potrawy można przygotować z drobiu. W końcu polskie drobiarstwo jest liderem w Europie, ponad 40% produkcji trafia na eksport. Opowiadamy również o produktach oznakowanych jako logo programu PDŻ (Poznaj Dobrą Żywność), które otrzymują specjalne certyfikaty ponieważ spełniają warunki wysokiej jakości, a także o środkach dla rolników, którzy chcą się zająć przetwórstwem i marketingiem produktów rolnych.

Partner medialny: Patron medialny: