Polska smakuje

zobacz

Poznaj Dobrą Żywność (4)

Dokonując codziennych wyborów artykułów spożywczych dla siebie i swojej rodziny kierujmy się znakiem jakości – Poznaj Dobrą Żywność.

Poznaj Dobrą Żywność (4)

Dokonując codziennych wyborów artykułów spożywczych dla siebie i swojej rodziny kierujmy się znakiem jakości – Poznaj Dobrą Żywność.

Poznaj Dobrą Żywność (3)

Owoce dojrzewające w polskich sadach, aromatyczne miody, dobrane z największą starannością warzywa oraz wysokiej jakości wędliny i sery – to tylko nieliczne z całej gamy produktów ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność.

Poznaj Dobrą Żywność (3)

Owoce dojrzewające w polskich sadach, aromatyczne miody, dobrane z największą starannością warzywa oraz wysokiej jakości wędliny i sery – to tylko nieliczne z całej gamy produktów ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność.

Poznaj Dobrą Żywność (2)

Jeśli cenisz jakość i niepowtarzalne walory produktów – Poznaj Dobrą Żywność.

Poznaj Dobrą Żywność (2)

Jeśli cenisz jakość i niepowtarzalne walory produktów – Poznaj Dobrą Żywność.

Poznaj Dobrą Żywność (1)

Program Poznaj Dobrą Żywność realizuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Poznaj Dobrą Żywność (1)

Program Poznaj Dobrą Żywność realizuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Żywność regionalna – suska sechlońska

Śliwy ze śliwką suską zostały wg legendy zasadzone przez św. Kingę. Owoce śliwy szybko się psują, więc aby zakonserwować je na zimę, należy je ususzyć. Śliwki do suszenia musza być dojrzale i zdrowe.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – suska sechlońska

Śliwy ze śliwką suską zostały wg legendy zasadzone przez św. Kingę. Owoce śliwy szybko się psują, więc aby zakonserwować je na zimę, należy je ususzyć. Śliwki do suszenia musza być dojrzale i zdrowe.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – chleb prądnicki

Na początku chleb, zwany prądnickim wypiekany był wyłącznie w domu. Tajemnica jego smaku tkwi w specjalnej recepturze kwasu żytniego, który musi fermentować ponad dobę.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – chleb prądnicki

Na początku chleb, zwany prądnickim wypiekany był wyłącznie w domu. Tajemnica jego smaku tkwi w specjalnej recepturze kwasu żytniego, który musi fermentować ponad dobę.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – jabłka łąckie

Pierwsza wzmianka o sadach łąckich pochodzi z 12 wieku. Ich kwitnienie zależy od pogody. Wyrazisty smak jabłko zawdzięcza specyfice Kotliny Łąckiej.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – jabłka łąckie

Pierwsza wzmianka o sadach łąckich pochodzi z 12 wieku. Ich kwitnienie zależy od pogody. Wyrazisty smak jabłko zawdzięcza specyfice Kotliny Łąckiej.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – miód pitny

Miód pitny, to najprawdopodobniej pierwszy napój alkoholowy. Piło się go w strefie geograficznej, w której nie rosną winogrona. Miody do tego napitku muszą być aromatyczne. Jak np. miód lipowy, gryczany i wrzosowy.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – miód pitny

Miód pitny, to najprawdopodobniej pierwszy napój alkoholowy. Piło się go w strefie geograficznej, w której nie rosną winogrona. Miody do tego napitku muszą być aromatyczne. Jak np. miód lipowy, gryczany i wrzosowy.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – ser koryciński

Ser koryciński swojski to właściwie rękodzieło. Powstaje z mleka krowiego podgrzewanego do 40 stopni. Leżakuje 24 godziny. Wytwarza się dokładnie tak, jak przed laty.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – ser koryciński

Ser koryciński swojski to właściwie rękodzieło. Powstaje z mleka krowiego podgrzewanego do 40 stopni. Leżakuje 24 godziny. Wytwarza się dokładnie tak, jak przed laty.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – fasola Piękny Jaś

Piękny Jaś od co najmniej 200 lat uprawiany jest w Dolinie Dunajca, na glebach bardzo zasobnych w magnez. Uprawom sprzyjają specyficzne warunki klimatyczne. Tarnów, jest polskim biegunem ciepła.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Żywność regionalna – fasola Piękny Jaś

Piękny Jaś od co najmniej 200 lat uprawiany jest w Dolinie Dunajca, na glebach bardzo zasobnych w magnez. Uprawom sprzyjają specyficzne warunki klimatyczne. Tarnów, jest polskim biegunem ciepła.

Materiały Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Partner medialny: Patron medialny: